0
0

مالیات استارت آپ ها چیست و چگونه محاسبه می شود؟

1801 بازدید
مالیات استارت اپ ها

یکی از مشکلاتی که ممکن است برای استارت آپ ها پیش بیاید این است که از قوانین و ضوابط مالیاتی اگاه نباشند و پس از ان با دردسرهایی مواجه شوند. همان طور که می دانید تا قبل از این که هیات وزیران در سال 98 آئین نامه حمایت از شرکت های نوپا را صادر کند ما تعریف دقیقی از استارتاپ ها نداشتیم. خوب است ابتدا ببینیم تعریف استارتاپ دقیقا چیست؟ قبل از بررسی چگونگی محاسبه مالیات برای استارتاپ ها ببینیم اصلا شما صاحب یک استارتاپ محسوب می شوید یا خیر؟

استارت آپ چیست؟

بر اساس ماده 1 آئین نامه مربوط به استارتاپ ها، هر شرکت خصوصی و تعاونی که کمتر از 3 سال از تاریخ ثبت ان می گذرد و شرایط زیر را دارد یک استارتاپ محسوب می شود:

  • حداکثر میزان سرمایه ثبتی شرکت می تواند دو میلیارد و پانصد میلیون ریال باشد.
  • درآمد شرکت در سال کمتر از پنج میلیارد ریال باشد. البته این مبلغ برای سال 98 است. در سال های بعدی این عدد با در نظر گرفتن نرخ تورم محاسبه می شود.
  • موسسین و صاحبان سهام در این شرکت ها اقدامی برای توزیع سود انجام ندهند. دریافتی ماهانه اعضاء نباید بیش از 3 برابر حقوق سالیانه کارگران قانون کار باشد.
  • مشخصات شرکت مد نظر باید در سامانه متمرکز درخواست خدمات سازمان فناوری اطلاعات ایران ثبت شود.

آئین نامه مربوط به استارت آپ ها حمایتی است؟

این آئین نامه به عنوان آئین نامه حمایتی در نظر گرفته می شود اما حمایت خاصی در آن نمی بینیم! در این ائین نامه امکانات یا مزیت خاصی برای استارت آپ ها دیده نمی شود. تنها یک حکم مالیاتی برای حمایت از استارتاپ ها به شرح زیر وجود دارد:

ماده 10 :

اگر شرکت های تحت حمایت ساکن مراکز رشد، فضاهای کاری شراکتی و شتاب دهنده ها را داریم، سازمان تامین اجتماعی و سازمان امور مالیاتی باید برای تخصیص شناسه کدهای مودی و نیز کارگاهی اقدامات لازم را انجام دهند. هر گونه مفاصا حساب باید با رعایت قوانین انجام شود.

تبصره:

فهرست مراکز رشد، فضاهای کاری اشتراکی و شتاب دهنده ها را نهادهای مربوطه اعلام می کنند. این نهادها عبارتند از: وزارت خانه های ارتباطات و فناوری اطلاعات – علوم، تحقیقات و فناوری – معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور – تامین اجتماعی و سازمان های امور مالیاتی کشور.

ماده گفته شده چه نفعی برای استارتاپ ها دارد؟ محدودیت هایی در مورد مکان فعالیت برای مودی ها وجود دارد که این ماده، این دست محدودیت ها را برای استارتاپ ها حذف کرده است. محدودیت ها چیست؟

در حالت عادی وقتی مودی تصمیم به تشکیل پرونده می گیرد باید اجاره نامه ای را به واحد تشکیل پرونده تحویل دهد. این اجاره نامه باید شامل موارد زیر باشد:

  • ملک باید اداری باشد یا موقعیت اداری داشته باشد و این موضوع در اجاره نامه قید شود.
  • برای یک ملک امکان اجاره توسط چند شرکت وجود ندارد.

با ماده گفته شده استارتاپ ها این محدودیت ها را ندارند.

پرونده مالیات استارت آپ های حقیقی باید تا 4 ماه تشکیل شود

مالیات استارت آپ ها

تمامی عزیزان فعال در زمینه استارتاپ ها همواره سوالاتی در مورد مالیات کسب و کارشان دارند. متاسفانه بسیاری از این افراد هنگام راه اندازی استارتاپ به همه چیز دقت می کنند غیر از تکالیف مالیاتی. عدم اطلاع از قوانین یا عدم اقدام به موقع می تواند جریمه های سنگینی برای شما به همراه داشته باشد.

نحوه محاسبه مالیات استارت آپ های حقیقی یا حقوقی

استارت آپ می تواند به صورت حقیقی یا حقوقی فعالیت کند. بهتر است که در صورت عدم لزوم به صورت حقیقی فعالیت کنید. اگر قرار هست پروژه های دولتی داشته باشید، در مناقصه ها شرکت کنید و برای موارد این چنینی باید شرکت ثبت کنید اما در غیر این صورت می توانید تشکیل پرونده مالیاتی به صورت حقیقی بدهید.

بعد از این که تشکیل پرونده می دهید برای شرکت های ثبت شده حداکثر تا 2 ماه فرصت دارید که برای پرداخت مالیات حق تمبر سرمایه اقدام نمایید. به عنوان مثال اگر سرمایه شما برابر با 10.000.000 ریال هست باید این عدد را در 0.0005 ضرب نمایید. مبلغ به دست امده یعنی 5.000 ریال مبلغی است که باید برای حق تمبر بپردازید.

در صورتی هم که به صورت حقیقی شروع به کار کرده اید بر اساس قانون باید تا حداکثر 4 ماه تشکیل پرونده بدهید.

.

استارتاپ ها مشمول مالیات بر ارزش افزوده هم هستند؟

در فراخوان هفتم از فراخوان های سازمان امور مالیاتی که در سال 95 صادر شده امده است که تمامی شرکت ها باید در نظام مالیات بر ارزش افزوده ثبت نام نمایند. اشخص حقیقی هم باید شرایط را بررسی کنند تا اگر بر اساس فراخوان ها مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند اقدامات لازم را انجام دهند. این فراخوان ها را می توانید در سایت www.Vat.ir ببینید.

مالیات استارت آپ ها چگونه محاسبه می شود؟

می دانید که در محاسبه مالیات، تقاوتی میان مشاغل سنتی، مجازی و استارتاپی وجود ندارد؟

برای اشخاص حقیقی محاسبه مالیات به شکل زیر انجام می شود:

از سود سالانه شما یا همان درآمد مشمول مالیات  مبلغی به عنوان معافیت سالانه کم می شود. این معافیت چقدر است؟

میزان این معافیت در قانون بودجه هر سال تنظیم می شود.

به عنوان مثال یک استارتاپ که بصورت حقیقی فعالیت می کند درآمد مشمول مالیات سال 99 مبلغ 1.430.000.000 ریال باشد و مبلغ معافیت سالانه به مبلغ 288.000.000 ریال از این مبلغ کسر می شود و درآمد شمول مشمول مالیات این شخص پس از کسر معافیت 1.142.000.000 ریال می باشد.

اما می رسیم به نحوه محاسبه مالیات

عددی که از مرحله قبل به دست می آورید مشمول ماده 13‌1 قانون م م می شود. یعنی چه؟

یعنی اولین 500.000.000 ریال در عدد ۱۵% ضرب می شود،

دومین 500.000.000 ریال  در عدد ۲۰عدد %

مازاد 1000.000.000 ریال هم در عدد ۲۵% ضرب می شود.

15% * 500.000.000 که نتیجه برابر با 75.000.000 می باشد.

20% * 500.000.000 که نتیجه برابر با 100.000.000 خواهد بود.

25% * 142.000.000 که نتیجه برابر با 35.500.000  می باشد.

در نهایت این شخص باید مبلغ 210.500.000 ریال مالیات پرداخت نماید.

** برای اشخاص حقوقیی نحوه محاسبه مالیات راحت تر است. برای این اشخاص درآمد مشمول مالیات یا سود آنها طبق ماده 105 ق م م به نرخ 25 درصد محاسبه می شود.

به طور مثال اگر یک شخص حقوقی طبق مثال قبلی مبلغ 1.430.000.000 ریال سود داشته باشد به این شکل محاسبه می شود.

نکته قابل توجه این است که اشخاص حقوقی به هیچ عنوان مانند اشخاص حقوقی از معافیت سالیانه بهره مند نم شوند و به تمامی مبلغ درآمد مشمول مالیات یا سود آنها مالیات تعلق می گیرد.

به طور مثال

25% * 1.430.000.000 که نتیجه برابر با 357.500.000 می باشد

در نهایت یک شخص حقوقی با این میزان فعالیت باید مبلغ 357.500.000 ریال پرداخت نماید.

در این دو مثال تفاوت مالیات پرداختی اشخاص حقیقی و حقوقی مشخص شد و استارتاپها در زمان شروع فعالیت می توانند به راحتی تصمیم بگیرند که قصد دارند به چه نوع شخصیتی شروع به فعلیت کنند و سعی می کنیم در مقاله دیگر هم در مورد مزایای و معایب دیگر شروع فعالیت بصورت حقیقی و حقوقی هم نکاتی را یادآوری کنیم.

معافیت مالیاتی برای استارت آپ ها

معافیت مالیاتی استارت اپ ها

بر اساس ماده 7 در صورتی که استارتاپ تعدادی هم بنیانگذار یا اصطلاحا Cofunder داشته باشد نیازی به پرداخت بیمه ندارد.

هم چنین این شرکت ها می توانند برای مدت 2 سال کارورز داشته باشند. اکثرا استارتاپ ها همکاری هایی دارند که از نوع استخدام نیست. قبل از این چنین همکاری هایی به رسمیت شناخته نمی شد. مثلا در نظر بگیرید یک استارت آپ 2 هم بنیان گذار دارد. یک همکار به این گروه اضافه می شود. موسسین برای او اهدافی تعیین می کنند که اگر به آن ها رسید بتواند صاحب بخشی از سهام باشد. در این شرایط فرد وارد گروه شده اما استخدام نیست.

کارورز می تواند تا 2 سال با شرکت همکاری کند و این همکاری ها شرایط ساده تری دارد. مثلا بخشی از حق بیمه کارورز را دولت پرداخت می کند. دولت به جای شرکت میزان حق بیمه را پرداخت می کند تا هزینه های بیمه کم شود.

فضای فیزیکی هم موضوع مهمی است. پس از مالیات و بیمه، این موضوع هم به نفع استارتاپ ها می باشد. فضاهای کاری اشتراکی و نیز شتاب دهنده ها در قانون به رسمیت شناخته شده اند.

در صورتی که در یک فضای کاری، چند شرکت مشغول کار هستند همه آن ها می توانند با همان ادرس کد کارگاهی شان را دریافت نمایند.

معافیت برای فعالیت های انتشاراتی، مطبوعاتی و فرهنگی _ هنری

موضوع فعایت می تواند برای مالیات استارت آپ ها معافیت به همراه داشته باشد. فعالیت های انتشاراتی، مطبوعاتی و فرهنگی و هنری که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز دارند از پرداخت مالیات معاف هستند.

دستورالعمل های اجرایی مربوطه به خوبی مشخص می کند که منظور از این فعالیت ها چیست. درامد حاصل از این فعالیت ها برای اشاص حقیقی و حقوقی در صورتی که مجوزهای مربوطه را داشته باشند، معاف از مالیات است. هم چین افراد حقیقی و حقوقی که با افراد موضوع این ماده قرارداد دارند هم از پرداخت مالیات معاف هستند.

دقت کنید که معافیت مالیاتی شما را از انجام تکالیف قانونی بی نیاز نمی کند. هر ساله باید اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان تحویل دهید در غیر این صورت مشمول معافیت نمی شوید.

معافیت مالیاتی برای شرکت های دارای مجوز دانش بنیان

شرکت های دانش بنیان در زمینه درامد ناشی از ارائه خدمات و فروش کالاهای دانش بنیان، برای مدت 15 سال از مالیات معاف هستند. دقت کنید که تنها شرکت های دانش بنیان نوپا و تولیدی نوع یک می توانند از مالیات معاف شوند. شرکت های تولیدی نوع 2 یا صنعتی و شرکت های نوپا نوع 2 از مالیات معاف نخواهند بود.

هم چنین بر اساس قانون فوق واحدهای پژوهشی فناوری که در پارک های علم و فناوری مستقر هستند از معافیت مالیاتی برخوردار می باشند. دقت کنید که این معافیت تنها برای فعالیت های فناوری، مهندسی و پژوهشی که مجوزها ذکر شده، برای مدت 20 سال از تاریخ صدور اعمال می شود. به فعالیت های خارج از پارک و دیگر فعالیت های صنعتی و تولیدی معافیت تعلق نمی گیرد.

تمامی شرکت های دانش بنیان و مستقر در پارک های علم و فناوری باید تکالیف مالیاتی شان را انجام دهند و اظهارنامه مالیاتی تکمیل نمایند. اگر این اعمال انجام نشود ان ها نمی توانند از معافیت مالیاتی استفاده کنند.

 

**توجه نمایید شرکت‌های دانش‌بنیان از مالیات بر ارزش‌افزوده و مالیات بر حقوق کارکنان معاف نمی‌شوند. برای برخورداری از معافیت مالیاتی، شرکت‌های دانش‌بنیان باید درخواست خود را به کارگروه ارزیابی بدهند. در صورتی شرکت دانش‌بنیان می‌تواند از معافیت برخوردار شود که موضوعات در کارگروه ارزیابی تائید شده باشد و به اداره امور مالیاتی ارسال شود. اطلاعات شرکت‌ها و موضوع‌ها در نیمه دوم سال به اداره امور مالیاتی ارسال می‌شود.

امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید سعی کردیم به صورت کامل مالیات استارت آپ ها را به شما معرفی کنیم.

اگر براتون مفید بوده حتما نظرتون رو در قسمت پیام ها به اشتراک بگذارید و اگر سوالی هم در این خصوص دارید حتما بپرسید پاسخگوی شما هستیم.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://hamyarhesab.com/?p=2279
اشتراک گذاری:
تیم تولید محتوا همیار حساب
تیم همیار حساب در تلاش است که به نیازهای شما کاربران در خصوص آموزش مالیات و حسابداری پاسخ دهد و امیدواریم سهم موثری در رشد و پیشرفت شما داشته باشیم.
مطالب بیشتر

نظرات

0 نظر در مورد مالیات استارت آپ ها چیست و چگونه محاسبه می شود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.