تعریف ارزش افزوده
مالیات بر ارزش افزوده مالیات غیر مستقیمی است که به تفاوت بین ارزش کالا و خدمات عرضه شده و ارزش کالا و خدمات خریداری شده در یک دوره معین تعلق می گیرد.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده
این نرخ هر سال، توسط دولت تعیین می شود و مبلغ آن از ضرب نرخ اعلام شده در بهای کالا و یا خدمات به دست می آید و به همراه بهای کالا و یا خدمات از مشتری دریافت می گردد که در حال حاضر در سال 97 نرخ مالیات بر ارزش افزوده 9% می باشد.(شامل ۶% مالیات و ۳% عوارض)
حسابداری مالیات بر ارزش افزوده
از آنجایی که در مالیات بر ارزش افزوده مودیان خود بعنوان مامور مالیاتی سازمان عمل می کنند پس کافی هر مودی عملیات زیر را انجام دهد
1) در هنگام خرید کالاها و دریافت خدمات : علاوه بر بهای مواد اولیه حاصل ضرب نزخ مالیات بر ارزش افزوده در بهای کالای خریداری شده را به فروشنده بپردازد(این وجه پرداختی اعتبار مالیاتی مودی و در وراقع طلب او از سازمان امور مالیاتی محسوب می گردد)
2) در هنگام فروش کالا و یا ارئه خدمات : علاوه بر بهای محصول حاصلضرب نرخ مالیات بر ارزش افزوده در بهیا فروش را از خریدار کالا یا دریافت کننده خدمات اخذ می کند (این مبلغ که اضافه بر قیمت کالا از خریدار دریافت می گردد بدهی فروشنده به سازمان امور مالیاتی محسوب می گردد)
در پایان هر دوره مالیات بر ارزش افزوده ما به التفاوت مبلغ مالیات بر ارزش افزوده دریافتی در زمان فروش با مبلغ مالیات بر ارزش افزوده پرداختی در زمان خرید کالا را به سازمان امور مالاتی می پردازدبه این ترتیب کل مالیات بر ارزش افزوده پرداختی در زمان انجام خرید ها به مودی بازگردانده می شودو حتی اگر مالیات بر ارزش افزوده پرداختی بابت خریدها مودی بیشتر زا دریافتی او بابت فروش باشد مودی می تواند درخواست استرداد اضافه پرداختی مالیات بر ارزش افزوده را از سازمان امور مالیاتی نماید.
دورهای مالیات بر ارزش افزوده
بر اساس ماده ۱۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده، هر سال شمسی به چهار دوره سه ماه به شرح زیر تقسیم می شود:
دوره اول : فصل بهار از اول فروردین ماه تا پایان خرداد ماه
دوره دوم: فصل تابستان از اول تیر ماه تا پایان شهریور ماه
دوره سوم: فصل پاییز از اول مهر ماه پایان آذر ماه
دوره چهارم: فصل زمستان از اول دی ماه پایان اسفند ماه
نکته : در صورتی که شروع یا خاتمه فعالیت مودی در خلال یک دوره مالیاتی سه ماهه باشد ، زمان فعالیت مودی طی دوره مربوط یک دوره مالیاتی تلقی می شود.
مهلت و نحوه ارسال اظهارنامه
هر دوره به عنوان یک دوره مالیات بر ارزش افزوده شناخته می مودیان مالیات ارزش افزوده موظفند اظهارنامه ارزش افزوده خود را تا ۱۵ روز پس از پایان هر دوره مالیاتی از طریق سایت ارزش افزوده به آدرس www.evat.ir مطابق روش اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی ارسال کنند و نسبت به پرداخت مالیات مشخص شده اقدام نمایند. لازمه ارسال اظهارنامه ارزش افروده ثبت نام در سیستم مالیات بر ارزش افزوده و دریافت رمز ورود و نام کاربری جهت ورود به سایت می باشد.
اشخاص معاف از مالیات بر ارزش افزوده
کلیه اشخاصی که به فعالیتهای معاف موضوع ماده 12 قانون مالیات بر ارزش افزوده از دریافت مبلغ ارزش افزوده بر فاکتورهای فروش معاف می باشند
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده معاف می باشند تا زمانی که یکی از فعالیتهای اصلی یا فرعی ایشان جز فعالیتهای مشمول ارزش افزوده نباشد نیازی به ثبت نام در سامانه ارزش افزوده و دریافت گواهی از سازمان را ندارد.
پیش ثبت نام و مدارک موردنیاز
در صورتی که مودی خود را مشمول ثبت نام در این نظام مالیاتی بداند جهت ثبت نام در سامانه ارزش افزوده می تواند نسبت به تکمیل اطلاعات اولیه در بخش پیش ثبت نام و دریافت شماره رهگیری اقدام نماید.مدارک لازم جهت ثبت نام مودی آگهی تاسیس ، آگهی تغییرات ، کد اقتصادی ، کپی مدارک هیئت مدیره ، تلفن ثابت و همراه مدیر عامل ، آدرس مودی و کد پستی می باشد.
وظایف مودیان مالیات بر ارزش افزوده
1) ثبت نام در سیستم مالیات بر ارزش افزوده طبق ضوابط مندرج در فراخوان های سازمان امور مالیاتی و دریافت گواهی ثبت نام در ارزش افزوده. انجام ثبت نام از طریق سایت www.evat.ir و مطابق شرایط و روال خاصی که توسط سازمان امور مالیاتی مشخص شده انجام می شود.
۲) صدور صورتحساب در قبال عرضه کالا و خدمات مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده با رعایت موارد و نمونه اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی
3) دریافت مالیات از خریداران کالا یا خدمات در زمان عرضه کالا یا خدمات به آنان
4) پرداخت مالیات کالاها یا خدمات دریافتی به فروشندگان یا اراده دهنگان خدمات.
5) ثبت و نگهداری اسناد و مدارک مربوط به ارزش افزوده از جمله فاکتورها و رسیدهای مالیاتی به مدت ده سال بعد از سال مالی مربوطه
6) به کار بردن دفاتر ، صورتحسابها و سایر فرمهای مربوط ، ماشینهای صندوق و یا سایر وسایل و روشهای نگهداری حساب که از طرف سازمان امور مالیاتی تعیین می گردد.
تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در زمان قانونی.7)
8)انجام تسویه حساب مالیاتی در پایان دوره های مالیاتی سه ماهه حداکثر ظرف مدت پانزده روز از تاریخ انقضاء ارسال اظهارنامه هر دوره مالیاتی.
جرائم مالیات بر ارزش افزوده:
جرائم مربوط به مالیات ارزش افزوده که در ماده ۲۲ و ۲۳ قانون مالیات بر ارزش افزوده تعیین شده، به شرح زیر می باشد:
- عدم ثبت نام در مهلت مقرر در سیستم مالیات بر ارزش افزوده معادل ۷۵% مالیات متعلق تا تاریخ ثبت نام یا شناسایی مودی بر حسب مورد
- عدم صدور صورتحساب معادل یک برابر مالیات متعلق
- عدم درج درست قیمت در صورتحساب معادل یک برابر تفاوت مالیات متعلقه بین مبلغ صحیح و اشتباه
- عدم درج مشخصات و اطلاعات صورتحساب طبق نمونه اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی معادل ۲۵% مالیات متعلق
- عدم ارائه اظهارنامه از تاریخ ثبت نام یا شناسایی به بعد بر حسب مورد معادل ۵۰% مالیات متعلق
- عدم ارائه دفاتر و اسناد و مدارک معادل ۲۵% مالیات متعلق
- جریمه تاخیر در پرداخت مالیات های متعلق در موعد مقرر معادل ۲% مالیات پرداخت نشده به ازای هر ماه
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.